Lifting depressie

In mijn laatste artikel “Van Depressie naar Missie” van 13 juni vertelde ik over het hebben van een depressie. Emotionele behoeften zoals Veiligheid en Controle werden plotsklaps “weggenomen”. Geen vat hebben op de situatie.

Er zijn legio gebeurtenissen te noemen die mensen aan het wankelen maakt. Gebeurtenissen waardoor je zelfbeeld bijvoorbeeld beïnvloed wordt. Of dat je je buitengesloten voelt en geen connectie meer hebt tot een bepaalde groepering. Of dat er geen waardering is voor wat je doet of dat je afscheid neemt of wordt genomen van je relatie.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Iedereen krijgt wel eens te maken met één of meerdere terugvallen. Belangrijk is om je af te vragen hoe je er mee omgaat. Stel jezelf eens de volgende vragen:

·        Hoe persoonlijk trek je je bepaalde gebeurtenissen aan? Geef jij jezelf de schuld voor elke tegenvaller in het leven of bekijk je de oorzaak vanuit meerdere perspectieven?

·        Hoe indringend zien wij bepaalde gebeurtenissen in het leven? Indien je je baan verliest, denk je dat je dan nooit meer aan ander werk komt of zie je juist de mogelijkheden voor andere carrièrekansen?

·        Hoe permanent denk je dat bepaalde gebeurtenissen zijn? Als een relatie eindigt, denk je dan dat je nooit meer een andere relatie zal krijgen?

Mensen met een depressie hebben de neiging om zich in zichzelf gekeerd te gaan gedragen. Om meer passiviteit te gaan vertonen. Piekeren en zorgen maken zijn niet alleen energievretend, ze maken ook misbruik van je verbeeldingskracht en richten je aandacht naar binnen terwijl het enorm belangrijk is om je aandacht naar buiten te richten.

Dus daar waar de kansen voor verandering liggen om je verder te helpen!

Leer je verbeeldingskracht op een positieve manier gebruiken, scheid jezelf van jouw probleem, daag negatieve gedachten uit, leg nadruk op het feit dat je kwaliteiten hebt, reframe uitspraken en gedachten op een positieve manier. Weet hoe je je kunt ontspannen zodat je rationeel kunt overzien waar je mee bezig bent. De emotionele lading van dieper gewortelde (traumatische) herinneringen of gebeurtenissen laten afnemen.

Op naar aan een (nieuwe) toekomst waarin je jezelf realistische positieve doelen stelt.

Allemaal technieken die Elementis-counseling toepast om effectief depressie te behandelen.

Wanneer jij trek hebt in een kop koffie of thee om in een rustige, vertrouwde omgeving te praten over jouw gevoel dan kan dat:

http://elementis-counseling.nl/contact/

Zoals beloofd gaat het volgende artikel over de functie van dromen in relatie met depressie.

Tot over twee weken en groet van Ruthger!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *